Ο ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ

Στο παλαιό κτίριο της Νομαρχίας Θεσπρωτίας, στα μέσα της δεκαετίας του 1950, έγινε η υποδοχή των πρώτων επαναπατρισθέντων προσφύγων, μετά τον οδυνηρό εμφύλιο. Μετά την ήττα των ανταρτών τον Αύγουστο του 1949, οι κύριες δυνάμεις τους, αλλά και πολίτες, εγκατέλειψαν την πατρίδα και πέρασαν οργανωμένα στην Αλβανία. Στα τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη 1949, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ανθρώπων ξεκίνησαν από το λιμάνι του Δυρραχίου, διέσχισαν το Αιγαίο με σοβιετικά εμπορικά καράβια και μέσω της Μαύρης Θάλασσας έφτασαν στη Σοβιετική Ενωση.

Άλλοι κατέφυγαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Μια μεγάλη ομάδα που στάλθηκε το 1948-1949 ήταν παιδιά. Αυτά προωθήθηκαν στην Αλβανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχοσλοβακία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Νωρίτερα είχαν περάσει τραυματίες και άρρωστοι. Κρυμμένοι στα αμπάρια των πλοίων, οι ηττημένοι του ΔΣΕ, από την Αλβανία πέρασαν τα Στενά και αφού διέσχισαν τον Εύξεινο Πόντο αποβιβάστηκαν στο Πότι της Γεωργίας. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε τρένα προκειμένου να μεταφερθούν στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του σοβιετικού Ουζμπεκιστάν στα βάθη της Κεντρικής Ασίας. Αντίθετη διαδρομή ακολούθησαν οι πολίτες, που μέσω Γιβραλτάρ και Βόρειας Θάλασσας κατέληξαν στο Γκντανσκ της Πολωνίας, για να επιβιβασθούν σε τρένα που θα τους μετέφεραν σε άλλες περιοχές της Πολωνίας και της Τσεχοσλοβακίας.

Ο επαναπατρισμός ήταν το όνειρό τους. Οι πρώτοι, που επαναπατρίστηκαν ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Βέβαια το μεγάλο κύμα του επαναπατρισμού υπήρξε μετά τη μεταπολίτευση, με τη διαδικασία της κατά άτομο εξέτασης και κορυφώθηκε το 1982 και το 1985 με σχετικούς νόμους. Ο οριστικός επαναπατρισμός του μεγαλύτερου τμήματος αυτού του πληθυσμού ενίσχυσε -σε έναν βαθμό- την προσπάθεια επούλωσης των τραυμάτων του παρελθόντος, που είχαν κληροδοτηθεί από τις προηγούμενες γενιές. Παρά ταύτα, η ανάγκη προβληματισμού για τις εκατέρωθεν ευθύνες παραμένει.

πηγή:http://katoci.blogspot.com

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *