Λαμπρος ο εορτασμος των Φωτων στη Θεσπρωτια με τολμηρους να πιανουν το σταυρο

Λαμπρός ήταν ο εορτασμός των Φώτων στη Θεσπρωτία, με τους τολμηρούς, να βουτάνε στα νερά, για να πιάσουν το σταυρό. Ο κεντρικός εορτασμός τελέστηκε στην Ηγουμενίτσα. Η κατάδυση του τιμίου σταυρού έγινε στον προβλήτα του παλαιού λιμανιού της πρωτεύουσας του νομού από το Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτο. Πέντε άτομα αψήφισαν το κρύο και έπεσαν στα παγωμένα νερά της θάλασσας. Τυχερός στάθηκε ο Θωμάς Τριανταφύλλου.  Παρέστησαν οι βουλευτές Μάριος Κάτσης και Βασίλης Γιόγιακας, ο αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος κ. ά. 
***
Στο δήμο Σουλίου επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο μυθικός ποταμός Αχέροντα στη Γλυκή, όπου η πολύ χαμηλή

θερμοκρασία εμπόδισε πολλούς να διεκδικήσουν το σταυρό, όπως συνέβαινε προηγούμενες χρονιές, και μόνο δύο νεαροί έπεσαν στα νερά του ποταμού. Εκεί μεταξύ άλλων βρέθηκαν, η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, η αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού και παιδείας Αντιγόνη Φίλη κ. ά. 

***
Στους Φιλιάτες, παρουσία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής το δήμαρχο Σπύρο Παππά, έγινε ο Μεγάλος Αγιασμός στο ναό του αγίου Δημητρίου  και η κατάδυση του τιμίου σταυρού στο συντριβάνι της κεντρικής πλατείας της κωμόπολης.
***
Σε όλα τα χωριά της Θεσπρωτίας τα Θεοφάνεια εορτάστηκαν στις εκκλησιές και η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, προκειμένου οι άνθρωποι να πάρουν τον αγιασμό και να ραντίσουν με αυτό τα σπίτια τους ή και τα ζώα και τα χωράφια τους, όσοι είναι γεωκτηνοτρόφοι (δεν έχουν απομείνει πολλοί ακόμη).
***
Στη Μονή Γηρομερίου η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, έγινε στο συντριβάνι του προαυλίου του καθολικού από τον ηγούμενο π. Μεθόδιο. Όσοι πιστοί κατόρθωσαν να φτάσουν στο Μοναστήρι, γιατί ο δρόμος ήταν παγωμένος, μετά τη διασταύρωση Γηρομερίου, συνειδητοποίησαν μέσα από τα τελετουργικά δρώμενα ότι αποδεχθέντες τη λύτρωση, που χάρισε ο Χριστός, μέσα από το Άγιο Βάπτισμα, έχουμε υποχρέωση – όλοι το γνωρίζουν αυτό – να ζήσουμε σύμφωνα με τη διδασκαλία Του, που μας οδηγεί στην πραγμάτωση του θείου προορισμού μας, να γίνουμε μέτοχοι της Βασιλείας των Ουρανών.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *