ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ-ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ – ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ:Αποτέλεσμα της αγωνιστικής διεκδίκησης του πατραϊκού λαού η παραχώρηση του παραλιακού μετώπου

«Η παραχώρηση είναι αποτέλεσμα της αγωνιστικής διεκδίκησης του πατραϊκού λαού, στην οποία είχε σημαντική συμβολή η δημοτική αρχή, με αντίστοιχου περιεχομένου αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και οργάνωση κινητοποιήσεων». Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα με θέμα την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου.

Συγκεκριμένα τόνισε πως «στο Δήμο Πατρέων παραχωρήθηκε για 99 χρόνια το παραλιακό μέτωπο, με εξαίρεση τους βόρεια του Μόλου Αγίου Νικολάου χερσαίους και θαλάσσιους χώρους, καθώς και της Νότιας Λιμενολεκάνης» και πως εκτός της αγωνιστικής δράσης του λαού της πόλης, η παραχώρηση είναι αποτέλεσμα «των de facto παρεμβάσεων της Δημοτικής Αρχής με την καθοριστική συμβολή των εργαζομένων, σε τμήματα του θαλάσσιου μετώπου που αποδόθηκαν στο λαό για χρήση, όπως είναι το Νότιο Πάρκο, ένα σκουπιδότοπο μπροστά στις νότιες συνοικίες που μετατράπηκε σταδιακά σε βασικό πόλο αναψυχής για όλη την πόλη, με ποικιλία δραστηριοτήτων. Αντιμετωπίσαμε μαζί με τον πατραϊκό λαό, τα εμπόδια, τις διώξεις, τις κλήσεις σε απολογία, τα πρόστιμα όλο αυτό το διάστημα, εκ μέρους των κρατικών υπηρεσιών». Στάθηκε επίσης στην άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου στην αρχική πρόταση της κυβέρνησης για τριετή χρήση και οικονομική παροχή ύψους 500.000 ευρώ.

Υπενθύμισε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θεσμοθετούσαν για λογαριασμό μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων τη δυνατότητα να κτιστεί στην παραλιακή ζώνη μια νέα πόλη 55.000 τ.μ. με εμπορευματικού χαρακτήρα χρήσεις (μαγαζιά, γραφεία κ.λπ.), σημειώνοντας πως «το παραλιακό μέτωπο γι’ αυτούς ήταν και είναι οικόπεδο-“φιλέτο” για την ανάπτυξη κερδοφόρων δραστηριοτήτων, οικόπεδο για ξεπούλημα, με το λαό πελάτη» και πως «αυτή η αρνητική εξέλιξη για το λαό, είχε αποτραπεί με την παρέμβασή μας ως αντιπολίτευση και τη διαμαρτυρία των φορέων της πόλης μας».

Ανέφερε επίσης πως ο νέος νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «Κλεισθένης I», που αφορά τους δήμους και τις Περιφέρειες προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι όποιες ανάγκες των δήμων θα καλύπτονται από την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και την παράδοση της δημοτικής περιουσίας για επιχειρηματική δράση και όχι για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και ότι είναι χαρακτηριστικό ότι «έχει “μπει” στο Υπερταμείο κτίριο Υπηρεσιών Λιμένα στην παραλιακή ζώνη, που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Πατρέων».

Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι «μαζί με τον πατραϊκό λαό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε την προστασία της δημόσιας περιουσίας και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για κρατική χρηματοδότηση, για την αξιοποίηση της περιοχής υπέρ των αναγκών του λαού της πόλης μας. Αυτό δηλαδή που υλοποιήσαμε με το Νότιο Πάρκο, τις Παιδικές Κατασκηνώσεις της Πλαζ, το Πλατανόδασος, τον Κόκκινο Μύλο και άλλα. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα και πιέζουμε, είναι η εκκένωση του χώρου από Δημόσιες Υπηρεσίες και προς αυτή την κατεύθυνση προχωρούν οι διαδικασίες, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, τις εδώ υπηρεσίες του ΟΛΠΑ (για τα κτίρια και τον υπαίθριο τελωνειακό χώρο)».

Καταλήγοντας, ο Κ. Πελετίδης είπε πως «ανοίγουμε δημόσιο διάλογο για τις κατευθύνσεις που θα έχουν όσοι θα εμπλακούν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Οι προτάσεις θα συγκεντρώνονται από τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου του δήμου. Τα βήματα που θα γίνουν αμέσως μετά, θα είναι: Δημοτικό Συμβούλιο, προκήρυξη μελέτης για χρηματοδότηση του έργου και κατασκευή».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς είπε πως «ζητούμενο είναι η ριζική αναδιοργάνωση του παραλιακού περιβάλλοντος με σύνδεση του κεντρικού τμήματος της πόλης με το υγρό στοιχείο, η αισθητική και η λειτουργική αναβάθμισή του, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση υπαρχουσών υποδομών, η προσθήκη νέων. Στόχος το να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για ελεύθερους ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους, με πάρκα, πράσινο, παιδότοπους, ψυχαγωγία, ναυταθλητισμό, αθλητισμό, πολιτισμό και μορφωτικές δραστηριότητες, η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πάτρας, η οργάνωση λειτουργιών, όπως στάθμευση σκαφών στη μαρίνα και αυτοκινήτων. Τα έργα πρέπει να μην έχουν λιμενικό χαρακτήρα που είναι μεγάλου κόστους και να διατηρούνται, με λίγες παρεμβάσεις, οι υπάρχουσες αποβάθρες, προβλήτες, η μαρίνα κ.λπ.». 

Παράλληλα, στάθηκε στις παραμέτρους του σχεδιασμού και το τι πρέπει να περιλαμβάνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός καθώς και στις εργασίες και τα έργα ανά περιοχές.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *