Τι κατεγραψε κατα την περιοδεια του στη Θεσπρωτια το 1952 ο αρχαιολογος Φωτιος Πετσας

Σημαντικές αρχαιολογικές καταγραφές έκανε κατά την περιοδεία του στη Θεσπρωτία το 1952 ο αρχαιολόγος Φώτιος Πέτσας, τις οποίες δημοσίευσε στα “Αρχαιολογικά Χρονικά”. Μεταξύ άλλων στο 50ο χλμ. της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας, στη θέση “Καστρί”, υπήρχαν λείψανα φρουρίου τουρκικών πιθανώς χρόνων.

Στο Βλαχώρι (σημερινό Πολύδροσο) είδε στην εκκλησία του χωριού την εξωτερική επιγραφή ΖΠΕ’ (=1577 μ.Χ.). Στην Ουζντίνα (σημερινές Πέντε Εκκλησιές) επισκέφτηκε δύο σταυρεπίσταγες εκκλησιές, αλλά και το ναό των Ταξιαρχών με την εξωτερική επιγραφή ΖΠΕ'(=1577 μ.Χ.), καθώς και πέριξ ναούς των ιδίων χρόνων. Στο 69ο χλμ. της δημοσιάς Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, μεταξύ Πλακωτής και Πετροβίτσας, στη θέση “Γκουσμπάνι”, ανακάλυψε λείψανα οικιών, αναλημμάτων, κάτω από την επαρχιακή οδό.

Στην Πετροβίτσα εντόπισε ένα σπουδαιότατο χριστιανικό μνημείο, την κεντρική εκκλησία του χωριού, με χρονολογία ΖΝ΄ (=1542 μ.Χ.). Στο 9 χλμ. της δημοσιάς Φιλιατών-Σαγιάδας σώζονταν φρούριο ύψους 1-3 μ. Στη Γκούμανη μιλάει για σημαντικά ευρήματα των κλασικών χρόνων. Τέλος, σημειώνει τις πολλές αρχαιότητες της Πάργας.

 

πηγή:http://katoci.blogspot.com/

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *