ΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ… ΧΡΗΣΜΟ ΚΟΥΒΕΛΗ – ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΞΑΝΑ Η «ΜΕΤΑΦΟΡΑ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Εγκύκλιος που φέρει την υπογραφή του Υπουργού Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη μπορεί να είναι προάγγελος της μεταφοράς απορριμμάτων από την Κέρκυρα και τους Παξούς στην Ήπειρο. Ήδη στον χώρο των αυτοδιοικητικών της περιοχής οι συζητήσεις είναι έντονες και ακόμη μεγαλύτερος ο προβληματισμός καθώς σε λίγες ημέρες ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων. Οι απόπειρες για την μεταφορά απορριμμάτων αρχικά από την Λευκάδα και εν συνεχεία από την Κέρκυρα στην Ήπειρο ήταν αρκετές.

Και για την μεν Λευκάδα, προ διετίας είχε δοθεί το πράσινο φως από την Κυβέρνηση αλλά ο σχεδιασμός δεν υλοποιήθηκε, για την δε Κέρκυρα που βουλιάζει ακόμη στα σκουπίδια, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης είχε αποκλείσει κάθε τέτοια πιθανότητα.

Οι Φορείς Διαχείρισης της Ηπείρου ήταν κάθετα αρνητικοί καθώς οι ΧΥΤΑ σε Ελληνικό και Καρβουνάρι, δεν είχαν περιθώρια να δεχθούν επιπλέον ποσότητες απορριμμάτων.

Όμως τώρα δημιουργείται ένα νέο δεδομένο.

Αυτό είναι η δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου η οποία θα ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη.

Κι αυτό αλλάζει συνολικά την κατάσταση στον χώρο της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο… Γιατί το εργοστάσιο θέλει μεγάλες ποσότητες και αυτές που θα καταλήγουν στους ΧΥΤΑ θα είναι σταδιακά περιορισμένες.

Άλλωστε και κατά το παρελθόν είχε συζητηθεί η πιθανότητα μεταφοράς στην μονάδα ΑΣΑ των απορριμμάτων της Κέρκυρας.

Η εγκύκλιος του Υπουργού Ναυτιλίας η οποία έχει δεκάδες αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και η ΚΕΔΕ, υπογράφηκε στις 12 Σεπτεμβρίου και το θέμα της είναι η «μεταφορά αστικών στερεών αποβλήτων με πλοία».

Με το περιεχόμενό της παρέχει οδηγίες και διευκρινίσεις για την μεταφορά των αστικών αποβλήτων με πλοία και ήδη πολλοί στην Ήπειρο βλέπουν ότι στο… βάθος της εγκυκλίου βρίσκεται η Κέρκυρα…

 

πηγή:http://www.diavouleusi.gr/

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *