11,2 Εκατομμυρια Μεσω ΣΔΙΤ… Αλλαζει Ο Οδοφωτισμος Σε Ολοκληρη Την Ηπειρο!

Στην τελική ευθεία εισέρχεται μία μεγάλη παρέμβαση της Περιφέρειας που οδηγεί ουσιαστικά την Ήπειρο στη νέα εποχή. Με απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο υποβάλλεται για υπαγωγή και χρηματοδότηση στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ το έργο αναβάθμισης του οδοφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ηπείρου. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 11,2 εκατομμύρια ευρώ και πέρα από το εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο, περιλαμβάνει και το οδικό δίκτυο των Δήμων Άρτας, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας. Η προετοιμασία και η μελετητική ωριμότητα της συγκεκριμένης δράσης επιτεύχθηκε μέσω του μηχανισμού ELENA.

Όπως τόνισε στην εισήγησή της η Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η ενεργειακή και ποιοτική αναβάθμιση του οδοφωτισμού στους δρόμους της Ηπείρου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου κρίνεται παρωχημένο, ενεργοβόρο, χαμηλής απόδοσης και αισθητικής και ενίοτε μη ασφαλές.

Με το συγκεκριμένο έργο, ένα από τα πρώτα που θα χρηματοδοτηθούν σε ολόκληρη την χώρα, θα αντικατασταθεί το δίκτυο των φωτιστικών σωμάτων από αντίστοιχα νέας τεχνολογίας, θα αποκατασταθούν βλάβες που αφορούν στις υποδομές οδοφωτισμού, θα συντηρηθεί και θα αναβαθμιστεί η καλή λειτουργία του δικτύου και θα εγκατασταθεί σύστημα τηλεδιαχείρισης και ελέγχου της λειτουργίας του.

Συνολικά σχεδιάζεται να αντικατασταθούν περίπου 35.000 λαμπτήρες: 9.000 στην Άρτα, 8.500 στην Πρέβεζα, 1.200 στην Πάργα, 7.500 στην Ηγουμενίτσα και περίπου 8.800 στο εθνικό οδικό δίκτυο. Στόχος είναι η εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές για την υποχρεωτική αντικατάσταση ρυπογόνων λαμπτήρων με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας έως το 2020.

Πρόκειται για ένα από τα λίγα έργα οδοφωτισμού που προωθούνται στην Ελλάδα, καθώς περί τα 12 αντίστοιχα σχέδια που είχαν κατατεθεί προς έγκριση στη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ δεν έχουν προχωρήσει.

πηγή:http://www.diavouleusi.gr/

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *