ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΟΓΟΛΟΥ ΥΠ.ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Φίλες και φίλοι ….  

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, στην εκδήλωση για την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου για τον Δήμο Ηγουμενίτσας.

Η απόφασή  αυτή, είναι η συνισταμένη της δικής μου θέλησης  να συνεχίσω την αυτοδιοικητική μου προσπάθεια, με την παρότρυνση βέβαια πολλών συμπολιτών, κυρίως νέων στην ηλικία, αλλά και παλαιών με νέες ιδέες.

Σήμερα  είμαι εδώ, για να επισημοποιήσω  την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν τέσσερις μήνες περίπου από έναν μικρό πυρήνα ανθρώπων, που στη συνέχεια μεγάλωσε και θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο στο επόμενο διάστημα. Μια προσπάθεια που κάποιοι (θα υπάρχουν πάντα τέτοιοι) βιάστηκαν να την  κρίνουν ως πρώιμη, χωρίς ανταπόκριση στην κοινωνία, χωρίς όραμα, χωρίς πολιτικό χρίσμα, χωρίς ηγέτη στα μέτρα τους, χωρίς οικονομικά στηρίγματα, χωρίς εκείνο χωρίς το άλλο. Υπολόγισαν βέβαια λάθος και η πορεία μας θα το επιβεβαιώσει.

Σήμερα επίσης με την ομιλία μου, θα απαντήσω σε ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί, όπως

Πώς λεγόμαστε; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μας; Γιατί ξεκινήσαμε σε διαφορετικό χρόνο από  ότι συνηθίζεται ; Τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα ως ομάδα; Ποιό είναι το όραμά μας ; Ποιοί είναι οι τομείς προτεραιότητάς μας;

Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Γιατί όση απόσταση κι αν έχεις να διανύσεις, πρέπει να αρχίσεις  με ένα σταθερό βήμα.

Όμως σαν καλός χριστιανός που είμαι, θα βάλω τάξη στα πράγματα από την αρχή. Πρώτο λοιπόν « θρησκευτικό μυστήριο» για κάθε τι που γεννιέται, είναι η βάπτιση. Σας ανακοινώνουμε το όνομα του συνδυασμού:

                        «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»  

Για να είμαι ειλικρινής το όνομα ξεκίνησε ως ιδέα, από τους ανθρώπους που ήλθαν να αγκαλιάσουν την προσπάθεια.

Οι ιδέες για τον εαυτό μας,  έλεγαν… Για καλό του τόπου….η κοινή προσπάθεια και η συνεργασία..  Ποιος μπορεί να λείψει ;

Ότι πιο ενθαρρυντικό για έναν άνθρωπο όπως εγώ, που πιστεύει ότι οι επιτυχίες έρχονται από τις δυνατές συνεργασίες, σε συνδυασμό με την διάθεση για δουλειά, τις νέες ιδέες, την εντιμότητα, την ταπεινοφροσύνη και το χαμόγελο.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μας ;

Είμαστε μια ομάδα συμπολιτών, με ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό βηματισμό, έχοντας προοδευτικό πρόσημο και στηρίζεται στη συνεργασία.

Είμαστε επαγγελματίες, επιστήμονες, εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς της παραγωγής και των υπηρεσιών. Και άνεργος είναι στην ομάδα μας…

Είμαστε γυναίκες και άνδρες που σήμερα ζουν δίπλα σας ως συμπολίτες, οι οποίοι θα παραμείνουν κοντά σας και όταν θα βρεθούν στη δημοτική αρχή.

  Είμαστε πολίτες, που προτίθενται να παρέμβουν δυναμικά στην πορεία του Δήμου, συνοδεύοντας κάθε κριτική που θα κάνουμε στο επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές, με την αντίστοιχη πρόταση – παρέμβαση.

    Τέλος είμαστε πολίτες, που έχουν υπερβεί τις διαχωριστικές γραμμές που επιβάλει  η κοινωνική θέση, η ηλικία, η μόρφωση, το φύλο, η ιδεολογία, ακόμη και η καταγωγή  μας….

 Σε αυτό τον συνδυασμό δεν είμαστε Μαζαρακιώτες από τη μια πλευρά… και Παραποταμίσιοι ή Συβοτιώτες από την άλλη. Δεν είμαστε Αρβανίτες απέναντι στους Βλάχους ή τους Σκαλαπανίτες, όπως στις ελληνικές ταινίες του 1950…

Είμαστε δημότες του Δήμου Ηγουμενίτσας και συνεργαζόμαστε για ένα καλλίτερο μέλλον που μας αφορά όλους.   

 Θα μπορούσα   να παρουσιάσω σήμερα ένα πλήρες  ψηφοδέλτιο. Δεν είναι αυτή η στρατηγική μου την παρούσα στιγμή  « Έχουσιν την γνώσιν οι φύλακες …»

Σήμερα κάνουμε την αρχή, έχοντας πλέον μια δυνατή βάση…

  Βεβαίως…. είμαστε  ανοικτοί σε κάθε συμπολίτη που θέλει να συνταχθεί με αυτή την προσπάθεια, χωρίς όμως  να θέτει επιπλέον όρους ή αστερίσκους για τη συμμετοχή του.

Γιατί τόσο νωρίς ;  

Θα σας μιλήσω απολύτως ειλικρινά.  Δεν έχω κλείσει τα 42 μου χρόνια, αλλά είμαι εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος 4 συνεχόμενες φορές με 3 διαφορετικούς Δημάρχους. Διατέλεσα ως Αντιδήμαρχος για τρεισήμισι χρόνια με επιτυχία, όπως αυτό έχει κριθεί από τους δημότες και έχει χαρακτηρισθεί από τον Δήμαρχο που με όρισε.

Θέλω να δεχθούμε αντικειμενικά, ότι έχω πλέον την  αυτοδιοικητική εμπειρία και φυσικά δεν είμαι πολιτικά αφελής.

  Όταν πήρα την απόφασή μου να κατέβω ως επικεφαλής   ανέλυσα τα δεδομένα. Τί ακριβώς είχα μπροστά μου, για να δω πως θα προχωρήσω.

Ήθελα την αδυναμία του άλλου συνδυασμού, να την κάνω δύναμή μου ….και τη δική μου ορμή, να την κάνω συγκριτικό πλεονέκτημα.

Έβλεπα  λοιπόν, πως εν δυνάμει αντίπαλο θα είχα την παράταξη που είναι ήδη δημοτική αρχή. Όχι έναν συνδυασμό που θα ξεκινούσαμε από τη ίδια αφετηρία. Αυτό σημαίνει πως θα έβρισκα μπροστά μου ένα συντεταγμένο συνδυασμό. Με Αντιδημάρχους, με συμβούλους,  με συνεργάτες με μηχανισμό. Με το ποσό των 691.095 Euro σε αναθέσεις μόνο για το 2017, (πηγή Οικονομική Υπηρεσία)

 Θα είχα επίσης απέναντί μου, δεκάδες χαντάκια και χαλικοστρώσεις, τοίχους στις αυλές και απευθείας αναθέσεις σε «υποχρεωμένους»  ψηφοφόρους. Άρα ξεκινούσα με ένα Handicap εξ αρχής.

Ο δρόμοι που είχα να επιλέξω ήταν δύο :

Να έκανα συνεχώς καταγγελίες στο Δημοτικό συμβούλιο ή στα ΜΜΕ,  σε σημείο που θα γινόμουν γραφικός και ο κόσμος θα με χαρακτήριζε ως κάποιον που καταγγέλλει έχοντας  πολιτικά ή προσωπικά κίνητρα. Να αναζητούσα αυτούς που έκαναν « τα παράπονά τους στο Δήμαρχο και δεν εισακούστηκαν» ή καθαρά από πολιτική αφετηρία να δημιουργούσα ένα ψηφοδέλτιο τους τελευταίου δύο μήνες.  Αυτή η επιλογή, είναι μια μέθοδος που θα είχε επιτυχία μέχρι τις δεκαετίες του 1980 και δεν την υιοθέτησα εξ αρχής.

Επέλεξα μια δεύτερη επιλογή, γνωρίζοντας ως νέος άνθρωπος και επαγγελματίας της αγοράς, ότι οι πολίτες μας έχουν ξεπεράσει.

Επέλεξα να αναζητήσω ανθρώπους με νέες ιδέες, που θα αποτελούσουν τους «θύλακες του καλού» όπως συνηθίζω να τους λέω. Να  μιλήσω με ανθρώπους, που έχουν καταλάβει, πως η αδιαφορία, η απελπισία και η οργή δεν οδηγούν πουθενά. Να αναλύσω τις απόψεις μου σε ανθρώπους που γνωρίζουν, πως η εργατικότητα  (όποια δουλειά κι αν κάνεις) είναι αξία και πως πολλά χέρια μαζί, κάνουν θαύματα όταν θέλουν.

Ακόμη με ανθρώπους, που πιστεύουν πως η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά θα μας βγάλουν στο ξέφωτο και τίποτε δεν λύνεται από τον καναπέ ή την καρέκλα της καφετέριας.

Συναντήθηκα με πολλούς. Τους άκουσα να υποστηρίζουν το διαφορετικό που τους χαρακτήριζε, στην ιδεολογία, στις προτάσεις, στον τρόπο εφαρμογής, στην αξιολόγηση των προβλημάτων, και στις προτεραιότητες, αλλά πρόθυμους να συζητήσουν και να συνεργαστούν.

Βρήκα λοιπόν πολλούς ανθρώπους, που διψάνε για κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό. Βρήκα νέους επαγγελματίες που η δουλειά τους έχει ξεφύγει από τα όρια του νομού και της χώρας.  

Όπως προείπα δεν είχα επιλογή….

    Τι κάναμε μέχρι τώρα…

   Προετοιμαστήκαμε λοιπόν να δείξουμε στους συμπολίτες κάνοντας την αρχή από σήμερα,  τις μεθόδους που θα ακολουθήσουμε για την υλοποίηση του οράματός μας.

   Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας, αναγκάσαμε τη Δημοτική αρχή με τη μακροβιότερη θητεία, να προσπαθεί να επικοινωνήσει το «τίποτε» που πέτυχε…   

«Είμαστε Δήμος πρότυπο για όλη την Ελλάδα»  Δήλωσε πρόσφατα ο κ. Λώλος !!!

Αλήθεια σε ποιόν δήμο ήταν Δήμαρχος όταν το δήλωσε ;  Της Καρδίτσας, του Πλατανιά ή των Τρικκαίων ;

 Το πιο σημαντικό που πετύχαμε ως σήμερα, με τα νέα πρόσωπα που συμμετέχουν και δυναμώνουν το συνδυασμό, είναι να τους χαλάσουμε το σχέδιο να παραμένουν οι πολίτες μοιρολατρικά απαθείς.    

 Τέλος, είναι σημαντικό πως κάθε μέρα και περισσότεροι   αντιλαμβάνονται τις δυνατότητες και την προοπτική που δίνει η προσπάθειά μας. Καταλαβαίνουν πλέον, πως οι άνθρωποι που βρίσκονται στα ηνία του Δήμου ήδη τέσσερα χρόνια, δεν μπορούν πλέον να κάνουν κάτι καλό:

« γιατί βλέπουν την αμυγδαλιά με το βλέμμα του ξυλοκόπου» .

Ενώ εμείς προετοιμαζόμαστε μέσα στις δυσκολίες που μας περιβάλουν, να καμαρώσουμε τα άνθη της και να περιμένουμε τον καρπό της.  Εκεί είναι η διαφορά μας!  

Το όραμά μας.

     Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν διαχρονικά, όμηρος πελατειακών   σχέσεων εξάρτησης και μικρών ή μεγάλων συμφερόντων
      Οφείλουμε χωρίς να αγνοήσουμε τις πολιτικές ιδιαιτερότητες της αυτοδιοίκησης, στη δημιουργία ευρύτερων αυτοδιοικητικών σχημάτων, όχι με βάση την πολιτική τους συγκρότηση   αλλά με βάση την ενεργοποίησή, στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων.

   Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση της κουλτούρας των συνεργασιών και φέρνει νέες δυνάμεις  και πρόσωπα στο προσκήνιο.

   Είναι σαφές, πως η σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην καθημερινότητα των πολιτών είναι καθοριστική. Ακόμη πως, η  άσκηση της πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, πρέπει να μετριέται μόνο από το παραγόμενο αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών

 Ξεκινάμε με καθαρή στόχευση να οριοθετήσουμε ένα νέο δρόμο για το Δήμο Ηγουμενίτσας. Που θα αξιοποιεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα που παρέχει η γεωγραφική της θέση και η αξιοσύνη των ανθρώπων που την κατοικούν, αλλά οι υπάρχουσες συνθήκες διοίκησης, δεν επιτρέπουν να αναδειχθούν.

Να κάνουμε βήματα μπροστά με πολιτικές αποφάσεις τολμηρές. Με  καθορισμό πλαισίου και κανόνων για όλους. Με συνεργασίες και καινοτόμες προτάσεις.

Με αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου και των νέων τεχνολογιών, ώστε να προσφέρονται οι καλλίτερες δυνατές  υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Με μελέτες για την απορρόφηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων

   Με καθημερινή προσπάθεια να νικηθεί η καθημερινότητα, την οποία έχουμε χαρακτηρίσει ως μητέρα όλων των μαχών.

    Με την προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας ξεκινώντας από τα παιδιά στο νηπιαγωγείο έως  τα μέλη στο ΚΑΠΗ.

   Οι άξονές μας…

     Με βάση τα προηγούμενα, θα σας παρουσιάσω τους άξονες  που θα κινηθούμε. Επιγραμματικά τώρα, αναλυτικά για κάθε τομέα στη συνέχεια από τις ομάδες εργασίας, μέχρι το χρόνο των εκλογών.

Ας μου επιτρέψετε να σας δείξω μερικές πρόσφατες φωτογραφίες από τον Δήμο μας.

Δεν θα το έκανα για κανένα λόγο, γιατί δεν είναι η στιγμή να κάνω αντιπολίτευση. Όμως αυτά τα μικρά πράγματα είναι επισημάνσεις επισκεπτών στο  δήμο μας, που δείχνουν τον τρόπο σκέψης την αδράνεια και την αδιαφορία της υπάρχουσας δημοτικής αρχής. Παράλληλα θέλω να τονίσω, πως όποια προσπάθεια γίνει από τη σημερινή ηγεσία προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του Δήμου στο υπόλοιπο διάστημα της θητείας της, θα επικροτείται δημόσια από έμενα.   

 ( Προβολή 12 διαφανειών)

Καθημερινότητα

Επικεντρώνομαι  σε έξη σημεία:

Σκουπίδια – Λακκούβα – Λάμπα – Πράσινο – Αδέσποτα – Κυκλοφοριακό.

Δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα, υπάρχει προχειρότητα, αδιαφορία, ατολμία και  πολλές φορές άγνοια.

Πρώτη ενέργεια η δημιουργία Γραφείου Άμεσης Παρέμβασης Καθημερινότητας, που θα υπάγεται απ΄ευθείας στον Δήμαρχο, με αρμοδιότητα να καταγράφει, να παρεμβαίνει, να παρακολουθεί και να επιλύει τα παραπάνω προβλήματα.

Όμως θα κάνω μικρή αναφορά σε  δύο (2) από αυτές.

Το μείζον πρόβλημα που θα έχει στο μέλλον η τοπική αυτοδιοίκηση είναι τα σκουπίδια.

Δεν θα είναι μόνο η συγκέντρωση, η αποκομιδή και η μεταφορά.  

Θα είναι η διαχείρισή τους.  Τα Ιόνια νησιά και ειδικά η Κέρκυρα μπήκε ήδη σε αυτόν τον κύκλο.

Εδώ και τρεις μήνες συνεργάτες μου  ασχολούνται με το θέμα αυτό. Επεξεργάζονται καλές πρακτικές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Δεν είναι δυνατόν ο συντελεστής ταφής απορριμμάτων μας να είναι στο 85%,  όταν άλλες περιοχές έχουν συντελεστή επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης πάνω από 55%.

Κάτι δεν κάνουμε καλά και πρέπει να το διορθώσουμε…

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στη σωστή του διάσταση, είναι τα αδέσποτα ζώα.

Η εποχές που ζούμε, δυστυχώς αλλάζουν  τα συναισθήματά και τις συνήθειές μας.  Τα ζώα φύλαξης ή συντροφιάς θεωρούνται εξ ανάγκης ίσως,  ως πολυτέλεια και εγκαταλείπονται πολλαπλασιαζόμενα ανεξέλεγκτα.  

Έχουμε ήδη έλθει σε επαφή με την  ΕΣ.ΤΖΙΙ. ΕΣ. ( Σέϊβ ε Γκρίκ Στρέϊ ) της Μαριάννας  Κούρκουλου – Λάτση, που ήδη συνεργάζεται με άλλους δήμους και μας  έχει κάνει σχετική πρόταση, για διασύνδεση των δράσεων μας με την προσπάθειά τους.

Για το έτος 2017 ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει διαθέσει το ποσό των 28.134 για τα αδέσποτα ζώα (πηγή Οικονομική Υπηρεσία).  Θα μπορούσε όμως να δώσει διπλάσια. Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τη διαδρομή να βρεθούν. Τη Δευτέρα, αν μας ζητηθεί !  

Θέλω να ξέρετε πως έχω ανοικτή επικοινωνία με τους πολίτες και λίγο πριν μπω στην αίθουσα μου έθεσαν δύο θέματα της καθημερινότητας.

Τι θα κάνετε με τα μηχανάκια μπροστά από τις καφετέριες που προκλητικά κλείνουν τις θέσεις παρκινγκ ;

Δεν αποφεύγω να απαντήσω. Απαντώ άμεσα και δεν σας παραπέμπω στην κυκλοφοριακή μελέτη που θα εκπονηθεί. Η μελέτη των ειδικών ευπρόσδεκτη και σεβαστή. ‘Oμως πρίν τον Ιούλιο μπορούν να δημιουργηθούν σε έξη (6) σημεία του κέντρου της πόλης, ειδικές θέσεις για μηχανές για την υποχρεωτική στάθμευσή τους. Παράλληλα θα τοποθετηθούν δύο (2) μπάρες στην είσοδο των καταστημάτων που έχουν εξέδρες, ώστε να διευκολύνεται η διέλευση των εργαζομένων χωρίς κίνδυνο.  

Τι θα κάνετε με τα διαφημιστικά έντυπα που γεμίζουν τους δρόμους δείχνοντας μια κακή εικόνα για την πόλη ;

Θα καλέσω τους διαφημιζόμενους και θα  αναζητήσουν άλλες τεχνικές διαφήμισης με εργαλεία από την τεχνολογία. Διαμορφώνεται πρόταση από εμάς.  Εδώ θα είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για την Εταιρική κοινωνική Ευθύνη στην οποία θα αναφερθώ και στη συνέχεια.

  Εξυπηρέτηση του πολίτη  

Στόχος μας είναι, η ανάδειξη του Δήμου Ηγουμενίτσας σε έναν σύγχρονο, καινοτόμο και αποτελεσματικό οργανισμό παροχής υπηρεσιών με επίκεντρο την ευρεία αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών

Έχουμε ήδη συγκεντρώσει  εφαρμοζόμενες καλές πρακτικές σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά και άλλους δήμους στην επικράτεια, με τους οποίους βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία για τη δημιουργία Νέου Ηλεκτρονικού Portal που θα επεξεργάζεται:

Τη Διαχείριση αιτημάτων πολιτών,  Τις Πλατφόρμες Συμμετοχικότητας, Τον Ψηφιακό  Βοηθό του Πολίτη και του Επισκέπτη

( Προβολή τριών(3) διαφανειών από το προσχέδιο που έχει γίνει)

Στόχος μας σε αυτό τον τομέα είναι:

Να  ενεργοποιηθούν και αναβαθμιστούν οι σχέσεις του Δήμου με τους πολίτες

Να προωθηθεί η συμμετοχική διακυβέρνηση και διαφάνεια

Να βελτιωθεί η διαδικασία σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων

Να υλοποιούμε με απόλυτη ισονομία και διαφάνεια τη νομοθεσία

Να ενισχύσουμε την καινοτομία

Θα σας θυμίσω τη ότι ο Δήμος Τρικκαίων έχει Αυτόματο Μηχάνημα Έκδοσης Πιστοποιητικών….Παραδίδει στο σπίτι ή στον χώρο  εργασίας, έγγραφα μετά από ηλεκτρονικό αίτημα των πολιτών…

Την πρακτική του Δήμου μας σε αυτά τα θέματα,  την έχετε βιώσει…

Κοινωνική Πολιτική

     Ριζική αναμόρφωση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Φαρμακείου με επέκταση και σε άλλους τομείς π.χ. της εστίασης. Συνεργασίες στον τομέα αυτό με την Εκκλησία, τον Εμπορικό, το φαρμακευτικό και ιατρικό σύλλογο, στις Αλυσίδες Super Market  και τις εθελοντικές οργανώσεις.

Η Εταιρική  Κοινωνική Ευθύνη  των επιχειρήσεων, αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, που σήμερα δεν υπάρχει ως πρακτική από τον Δήμο.

Τουρισμός

Αρχικά να σας πω ότι Δήμος στην επικράτειά του είναι χαρακτηρισμένος ως τουριστικός  (ΦΕΚ 329 Α’ της 10.12.76). Γιατί, από τις δράσεις του Δήμου, δεν το έχετε αντιληφθεί προφανώς.

Βασική στόχευση: Η αύξηση της τουριστικής περιόδου με  προσέλκυση Συνεδρίων, μεγάλων αθλητικών γεγονότων και Events

Πριν από όλα όμως, θα αναφερθώ σε μερικά παράλογα και μοναδικά που συμβαίνουν…

Δεν υπάρχει περίπτερο πληροφόρησης για επισκέπτες  Δεν υπάρχει κανένα τουριστικό έντυπο του Δήμου

Κι αν βιαστήκατε να πείτε πως αυτές είναι παλαιές μέθοδοι προβολής και όλα γίνεται ηλεκτρονικά….Δείτε τότε το νέο site του Δήμου. Κάντε κλικ στη μετάφραση… Μάταιος κόπος ….Δεν υπάρχει μετάφραση. Θα γίνει μας λένε αργότερα. Τέσσερα χρόνια τώρα !!!

Αν δεν αλλάξουμε προσανατολισμό, το πλεονέκτημα που μας χάρισε η φύση  και η Εγνατία οδός, θα χαθεί.

Ο Τουρισμός θέλει υποδομές, φρέσκια ματιά, νέες μεθόδους προβολής, συνεργασία  όλων των φορέων, θέλει ειδικούς στον τομέα για να κατευθύνουν τον Δήμο.

Άλλες επιλογές έχουν γίνει όμως μέχρι σήμερα, με κύριο χαρακτηριστικό την αδιαφορία…   

Δεν γνωρίζω πόσο ακόμη το τουριστικό προϊόν, θα θεωρείται γενικά ως καιρικό φαινόμενο.  Αν βρέξει λένε, δεν θα πάει καλά φέτος ο τουρισμός στο Δήμο μας.

Οι δεκατρείς αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα έλθουν όμως… Το ράλυ αντίκα στα Γιάννενα και την Πρέβεζα, θα γίνει επίσης….  Βρέξει δεν βρέξει !!!

 Πολιτισμός

  Είναι υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να στηρίξει τον πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις.

  Πιστεύω πως ο πολιτισμός δεν αρκεί να διδάσκεται, πρέπει και να βιώνεται στην καθημερινότητα, για να κρατά τις αξίες του και να εξελίσσεται μαζί με την κοινωνία.

   Μου αρέσουν πολύ οι παραδοσιακές φορεσιές. Την λεβεντιά αυτών φόρεσαν τη φουστανέλα, με ποιες δράσεις θα τη μεταδώσουμε στη νέα γενιά ;

Είναι ένα ερώτημα που μας απασχολεί…

 Βέβαια βάζοντας το θέμα του πολιτισμού σε συζήτηση με τους συνεργάτες μου,  διαπίστωσα πως κι εγώ έχω μείνει πίσω.

    Μου μίλησαν για την τέχνη και τον πολιτισμό, τον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης για τον δήμο μας, τον αθλητισμό και την παιδεία, τις παρεμβάσεις πολιτισμού στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια. Έχουμε το ΠΑΝΘΕΟΝ, το Ε.Ι.Ν. θα προτείνουμε στη συνέχεια  της ομιλίας και υπαίθριες παρεμβάσεις υποδομών.

  Επειδή ο πολιτισμός είναι μια τεράστια ενότητα, σας βεβαιώνω πως τις αρχές Φθινοπώρου θα πάρουμε σχετική  πρωτοβουλία για το θέμα αυτό.

Σας καταθέτω όμως μια  ιδέα ενός νεαρού φίλου…

  Προτείνει την πρόσκληση των 5 καλλίτερων πτυχιακών φοιτητών της σχολής καλών τεχνών Να ασχοληθούν πολιτιστικά με την περιοχή μας και στη συνέχεια να φιλοξενηθούν στο Δήμο μας, να τους παραχωρηθεί ο χώρος και τα υλικά και να δημιουργήσουν ένα έργο που θα μείνει ως παρακαταθήκη.

Ίσως έτσι αποκτήσουμε κι εμείς ταυτότητα ως πόλη !

   Ήδη έχουμε ξεκινήσει αλληλογραφία με το αντίστοιχο  εκπαιδευτικό ίδρυμα. Το κόστος σύμφωνα με πληροφορίες μου, ενδεχομένως να ίσο με δύο πολιτιστικές δράσεις που έγιναν από το δήμο μας, που κανένας δεν θυμάται.

Θα γίνει άμεση καταγραφή των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων καθώς και των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται  από τον δήμο.

Ο  πολιτισμός είναι προτεραιότητα. Δεν  είναι πεδίο ανταγωνισμού, προβολής και επιλεκτικής χρηματοδότησης όχι με  κριτήριο τους ανθρώπους που διοικούν στους συλλόγους, αλλά με τις δράσεις τους.

Ανάπτυξη

Αρχικά θα γίνει πλήρης καταγραφή της Δημοτικής Περιουσίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησής της με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και την τεκμηρίωση από τους ειδικούς.

Θα δοθούν κίνητρα σε νέους που θα ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και την τυποποίηση.  Εξετάζουμε την πιθανή απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για δύο (2) χρόνια

  Θα δημιουργηθεί ένα άτυπο όργανο επεξεργασίας καινοτόμων ιδεών, από τους συνεργάτες του Δημάρχου με την συνδρομή  κάθε νέου επιστήμονα που δραστηριοποιείται στο Δήμο.

    Τα κριτήρια επιλογής για τους ειδικούς συνεργάτες μου, θα είναι οι αδυναμίες που ενδεχομένως έχει ο Δήμος  στην τεχνογνωσία και αποδεδειγμένα πόσο καλοί είναι σε αυτό που έχουν σπουδάσει.

Κανένα άλλο κριτήριο… Ούτε φιλίες, ούτε εξόφληση προεκλογικών δεσμεύσεων, ούτε συνδιαλλαγή !  

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, τολμώ και σας ανακοινώνω την πρώτη μου επιλογή …

Πρόκειται για τον Αθανάσιο Βενέτη του Γεωργίου, ετών 33

Απόφοιτος της  Πολυτεχνικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Με  Bachelor  και Master στην αρχιτεκτονική και το  Design στο πανεπιστήμιο του Καμερίνο της Ιταλίας

Ελεύθερος επαγγελματίας με συνεργασίες:

Στην Αμερική  ( American General  Design )

Στην Αυστραλία   ( Bohr Industries )

Στην  Ελβετία (Novac Solusions )     

 Οι παρεμβάσεις μας

Θα σας δώσουμε ένα μικρό δείγμα της δουλειάς με παρεμβάσεις που είναι εφικτές και κοστολογημένες στις δυνατότητες του Δήμου.

Αρκεί να αλλάξει προτεραιότητες…

Εργαλείο για μας  θα είναι η υπηρεσίες του Δήμου, ένας γίγαντας που κοιμάται και δεν αξιοποιείται, όπως λέω συχνά.  

Πεζόδρομος    Γρηγ. Λαμπράκη  ( Προβολή πέντε (5) διαφανειών )

Πλατεία Δημαρχείου ( Προβολή πέντε (5) διαφανειών )

  Λαϊκή Αγορά     ( Προβολή πέντε (5) διαφανειών )

Παραλιακός χώρος ( Προβολή πέντε (5) διαφανειών )

Στο επόμενο διάστημα θα σας παρουσιάσουμε και τις περιφερειακές παρεμβάσεις που έχουμε σχεδιάσει, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.

Λίγα λόγια για μένα…

Όποιος με ξέρει γνωρίζει καλά, πως δεν πιστεύω ούτε στους μάγους ούτε στους από μηχανής θεούς.

Μόνος μου από την ηλικία των 14 ετών, όταν έχασα τον πατέρα μου, κατάλαβα ότι κανείς δεν σου χαρίζει τίποτε στη ζωή.

  Μόνος σου πρέπει να κερδίσεις όσα σου αναλογούν, με όπλο την ανάγκη και τη σκληρή δουλειά.

Αποφοίτησα από το 1ο Λύκειο Ηγουμενίτσας.  Δεν έκανα Γαλλικά, ούτε πιάνο, αν και πολύ θα το ήθελα. Η ζωή μου όπως είχε διαμορφωθεί από τις συνθήκες που προανέφερα, δεν μου άφηναν άλλες ανάγκες πλέον…

Φίλες και φίλοι

  Δεν γνωρίζω να ανατάξω ένα κάταγμα, για να μπορέσει κάποιος να περπατήσει γρήγορα….  Μπορώ όμως, να κάνω τις υπηρεσίες του Δήμου να λειτουργήσουν καλλίτερα. Να αποκτήσουν βηματισμό…  

 Δεν μπορώ να σχεδιάσω μια μοντέρνα οικοδομή…   Μπορώ όμως, να διαμορφώσω ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τους πολίτες, ώστε να χτίσουμε μαζί ένα μοντέρνο Δήμο.

Δεν μπορώ να υπερασπιστώ έναν κατηγορούμενο στο δικαστήριο….Μπορώ όμως, να υπερασπιστώ την αλήθεια και τη  διαφάνεια. Να υπερασπιστώ την ανάγκη του συμπολίτη μου.

Έχω διδαχθεί στη ζωή μου να είμαι σεμνός, να σέβομαι, να αναγνωρίζω τις αξίες,  να συμβουλεύομαι τους ειδικούς, να ακούω και να χαμογελώ ! Αυτά είναι τα πτυχία μου.

Οι συνεργάτες μου

Όπως προείπα, ξεκίνησα πριν 4 μήνες με μια μικρή ομάδα. Δεν μας άρεσε αυτό που γινόταν στον Δήμο..

Κυρίως η άγνοια. Η αλαζονεία και η έπαρση. Η έλλειψη των νέων στα προσώπων, οι ιδέες και οι εφαρμογές, το profile του Δήμου.

Η έλλειψη πλαισίου, που  παρασύρει τους πολίτες στην αδιαφορία, ακόμη και την ανομία έναντι των κανόνων  του Δήμου. Η κοντόφθαλμη διαχείριση της εξουσίας, που σκοπό έχει την επανεκλογή και μόνο.

 Αποφασίσαμε να βάλουμε τέρμα σε όλα αυτά…..

Σήμερα σας παρουσιάζω μέρος του πυρήνα των συνεργατών μου

Τα  πλήρη βιογραφικά κάθε συνεργάτη μου θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του συνδυασμού.

Σήμερα θα κάνω μικρή αναφορά και να μου συγχωρήσετε κάποια παράληψη

 1. Βαρουξάκη Εμμανουέλλα : Δικηγόρος και πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής. Ιδρυτικό μέλος του συλλόγου στήριξης ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας στο νομό Θεσπρωτίας.   
 2. Γκόγκου Ρωξάνη  Απόφοιτος Λυκείου Ταχυδρομικός Πρακτορας Συβάτων Ελέυθερος επαγγελματιας εκλεγμένη στο Επιμελητηριο και τον πολιτιστικό Σύλλογο  για 2 θητείες Ιδρυτικό μέλος της εθελοντικής ομάδας «Συβοτίστας»
 3. Γιαννακός Νικόλαος: Επαγγελματίας στο Δημοτικό τραγούδι και μακρόχρονη ενασχόληση με τον πολιτισμό του τόπου. Εκλεγμένος πρόεδρος Συλλόγου Σαρακατσαναίων.
 4. Γιαννούλης Τηλέμαχος: Απόφοιτος λυκείου, γραφείο τουρισμού, επόπτης εργασίας σε  ανώνυμη εταιρία
 5. Διαμάντη Ελπίδα: Γενικός Ιατρός στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.
 6. Θεοχάρης Ιωάννης: Αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων ε.α. Για δύο Θητείες εκλεγμένος πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσαναίων
 7. Θωμάογλου Θεοφάνης: Απόφοιτος Τεχνικού Λυκείου Μηχανικός αυτοκινήτων Ιδιωτικός υπάλληλος
 8. Κατσάρη Σοφία :  Μαιευτήρας Γυναικολόγος  
 9. Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος : Ιδιωτικός Υπάλληλος
 10. Κοτσαπαναγιώτου Κωνσταντίνος : Ιατρός, με μακρόχρονη Aυτοδιοικητική εμπειρία στο Δήμο Ηγουμενίτσας.
 11. Κωστάρας Σταύρος: Αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων εν αποστρατεία. Απόφοιτος Ε Α Π , Πτυχιούχος Φιλολογίας του πανεπιστημίου Τιράνων
 12. Μπέζας Γεώργιος : Απόφοιτος λυκείου με ειδίκευση και εμπειρία στη χρήση Η/Υ. Ιδιωτικός υπάλληλος
 13. Μπέη Ζωή: απόφοιτος ΤΕΙ νοσηλευτικής. Επικεφαλής του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Φιλιατών
 14. Μόκας Σωτήριος: Απόφοιτος Γερμανικού λυκείου. Λογιστική και οικονομικά.  Ελεύθερος Επαγγελματίας
 15. Νασιάκου Αρετή: Απόφοιτος ΤΕΙ οικονομικών. Λογίστρια
 16. Ντάγκας Μιχαήλ : Απόφοιτος Λυκείου με επιμόρφωση στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές
 17. Ντάσιος Βασίλειος : Απόφοιτος Τεχνικού Λυκείου  Ιδιωτικός υπάλληλος
 18. Παππά Ελένη: Ελεύθερος Επαγγελματίας
 19. Πάντου Βασιλική: Designer
 20. Τζοβάρας Χρήστος: Ελεύθερος Επαγγελματίας
 21. Τσουκάλης Ηλίας : Ηλεκτρονικός Αυτοκινήτων, Κτηνοτρόφος απόφοιτος σχολής κρεοπωλών  

 

Φίλες και φίλοι

Γίνετε κοινωνοί της προσπάθειας μας.

Ευχαριστώ πολύ !

 

  

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *