Τα σκουπιδια στην Ηπειρο θα δινουν ρευμα για 3.000 οικογενειες!

Στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου, που είναι υπό κατασκευή,  θα εισέρχονται κάθε χρόνο 105.000 τόνοι σκουπιδιών. Μετά τα διάφορα στάδια επεξεργασίας, θα απομένουν 35.000 τόνοι υπολειμμάτων που θα κατευθύνονται για ταφή σε ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) της Περιφέρειας, ενώ θα παράγονται 25.000 τόνοι κομπόστ από τη Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας και 17.000 τόνοι ανακυκλώσιμα υλικά.

Επιπλέον, θα παράγονται 10.800 kWhr πράσινης ενέργειας, η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών και θα εξοικονομεί εκπομπές 12.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος. Η εμπορική λειτουργία της μονάδας αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019. Η νέα ΜΕΑ στην Ηπειρο θα αποτελείται από δύο μονάδες: της Μηχανικής Ανακύκλωσης και της Βιολογικής Επεξεργασίας. Στην πρώτη θα ανακτώνται ανακυκλώσιμα υλικά μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος (σιδηρούχα υλικά, αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικά).

Στη δεύτερη μονάδα, η οποία θα αποτελείται από κλειστούς αντιδραστήρες, θα παράγεται πράσινη ενέργεια και υλικά τύπου κομπόστ (εδαφοβελτιωτικό). Βασικό έσοδο του έργου θα αποτελεί το τέλος εισόδου (gate fee) με μεσοσταθμικό κόστος τα 39,54 ευρώ ανά τόνο. Σημαντικά αναμένεται να είναι τα έσοδα από την εκμετάλλευση των ανακυκλώσιμων προϊόντων που θα προκύπτουν από την επεξεργασία των απορριμμάτων καθώς και από την πράσινη ενέργεια. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να υπάρξουν έσοδα και από άλλες πηγές (π.χ. διαχείριση αποβλήτων από γειτονικές Περιφέρειες, σε συμφωνία με την Περιφέρεια Ηπείρου) ή από τη διαχείριση πλεονάζουσας ποσότητας απορριμμάτων (πέραν των 105.000 τόνων/έτος).

πηγή:http://katoci.blogspot.gr/

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *