«ΜΕΙΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ…!» ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«ΜΕΙΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ…!» 

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Του Αναστάσιου Βασιάδη 


Ο Αναστάσιος Βασιάδης (κεντρικός ομιλητής) επί του βήματος

Μέσα σε μια συγκινητικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου με τίτλο «Μείναμε εμείς…!» του Θεσπρωτού συγγραφέα Σωτήρη Δημητρίου.

Στο βήμα ο συγγραφέας Σωτήρης Λ. Δημητρίου


Την εκδήλωση συντόνισε η Γ.Γ. της Ηπειρωτικής Εστίας Αθηνά Τοτοκώτση, η οποία και καλωσόρισε τους παριστάμενους Ηπειρώτες και φίλους που προσήλθαν από την ευρύτερη περιφέρεια.

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης και π. Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Ταμίας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Αθανάσιος Μιχαηλίδης,
ο συγγραφέας διδάκτωρ Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ΘεσσαλονίκηςΣταύρος Ντάγιος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Β. Έβρου και φίλων Σπύρος Ευσταθίου.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Μιχάλης Παπανούσης ως Έφορος Αλληλεγγύης Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης και ως Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων “Ο Παύλος Μελάς” απηύθυνε χαιρετισμό.

Η ομιλία της κ. Ναταλίας Χαραλαμπίδου


Η βιβλιοπαρουσίαση ξεκίνησε με κεντρικό ομιλητή τον ιατρό συγγραφέα και π. Πρόεδρο του Συλλόγου Ηπειρωτών Ημαθίας Αναστάσιο Βασιάδη, ο οποίος με αφηγηματικό και γλαφυρό λόγο μετέφερε το ακροατήριο σε ένα νοσταλγικό και συγκινητικό οδοιπορικό στον τόπο και τον χρόνο, με οδηγό τα ιστορικά γεγονότα, τις τοποθεσίες, τα ήθη και τα έθιμα, τα συναισθήματα αλλά και τις μεταφορικές έννοιες που εμπεριέχονται στο βιβλίο «Μείναμε εμείς…!» του Σωτήρη Δημητρίου.
Αναμνηστική φωτογράφηση μετά την παρουσίαση.
Η παρουσίαση των ομιλητών από την Αθηνά Τοτοκώτση


Ο Α. Βασιάδης κατέληξε με ειδικές αναφορές στους συμβολισμούς του βιβλίου σε σχέση με την σημερινή εποχή.


Την παρουσίαση συμπλήρωσε η διδάσκουσαΔιεθνούς Δικαίου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ναταλία Χαραλαμπίδου, η οποία με συγκινησιακά φορτισμένες αναφορές επισήμανε τα ειδικά σημεία της υπόθεσης του βιβλίου που μεταφέρουν στην τρέχουσα πραγματικότητα .

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο συγγραφέας Σωτήρης Λ. Δημητρίου ο οποίος εξήγησε τα κίνητρα που τον ώθησαν να γράψει αυτό το βιβλίο, το οποίο αποτελεί σπονδή τιμής στην μνήμη των προγόνων του που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα που περιγράφονται.

Ειδικές αναφορές ο συγγραφέας επιφύλαξε στις ιστορικές πηγές που χρησιμοποίησε, στις αφηγήσεις γεροντότερων και στα προσωπικά του βιώματα.

Μεταξύ των ομιλιών, οι ηθοποιοί Βίκη Μάντη και Στάθης Πεχλιβανίδης με έξοχη αφηγηματική απόδοση, διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο προκαλώντας εκδηλώσεις συγκίνησης αλλά και ενθουσιασμού στο ακροατήριο.

Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρεθέντες κατά την οποία από τους ομιλητές παρατέθηκαν πρόσθετα στοιχεία που συμπλήρωσαν τις αναφορές του βιβλίου σε σχέση με τις ιστορικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά κερασμάτων και τις υπογραφές αντιτύπων του βιβλίου από τον συγγραφέα.

Παρά το γεγονός ότι ο προβλεπόμενος χρόνος για την εκδήλωση ξεπεράστηκε κατά πολύ, οι παριστάμενοι παρέμεναν με συγκινησιακή φόρτιση στον φιλόξενο χώρο της Ηπειρωτικής Εστίας, καθώς με αφορμή την βιβλιοπαρουσίαση τους δόθηκε η ευκαιρία της επανασύνδεσης τους.

Οι ομιλητές και οι αφηγητές στο πάνελ

 

Συγκλονιστική η αφηγηματική ανάγνωση
της Βίκης Μάντη και του Στάθη Πεχλιβανίδη.
Μιχάλης Παπανούσης. Έφορος Αλληλεγγύης
Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης

 

Το κοινό αφοσιωμένο στις παρουσιάσεις.
Ο εκπρόσωπος της ΗΕΘ,
ο συγγραφέας και ο κεντρικός ομιλητής
σε φωτογραφικό στιγμιότυπο, στην Θεσσαλονίκη.
 

 

Ακόμα μια αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση,
του συγγραφέα, με την εκλεκτή οικογένεια Αν. ΒασιάδηΛίγο πριν την εκδήλωση στο μπαλκόνι της Εστίας
με φόντο τον Λευκό ΠύργοΟ Σωτήρης Λ. Δημητρίου
 με τον Αναστάσιο Βασιάδη 
είχαν πολλά να αναπολήσουν
από τα θεσπρωτικά βιώματα
Ο Σωτήρης Λ. Δημητρίου με την Βίκυ Μάντη
η οποία συγκλόνισε το κοινό με την ανάγνωση
αποσπασμάτων του βιβλίου “Μείναμε εμείς…!”
Από αριστερά: διδάσκουσα Διεθνούς δικαίου,
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
κ. Ναταλία Χαραλαμπίδου, η κ. Αθηνά Τοτοκώτση, η κ. Βίκυ Μάντη,
ο Σωτήρης Λ.Δημητρίου και ο Κ. Αναστάσιος Βασιάδης

Όπως προαναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης και π. Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Ταμίας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Αθανάσιος Μιχαηλίδης,
ο συγγραφέας διδάκτωρ Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σταύρος Ντάγιος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Β. Έβρου και φίλων Σπύρος Ευσταθίου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *