Με ταχυτατους ρυθμους προχωρα το εργο ΣΔΙΤ για την Μοναδα Επεξεργασιας Απορριμματων

Η κατασκευή του έργου ΣΔΙΤ Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς. Στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων εργασίας που πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση στην Περιφέρεια Ηπείρου για την αξιολόγηση της πορείας κατασκευής του έργου ΣΔΙΤ Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά από όλες τις πλευρές η ικανοποίηση για την ομαλή εξέλιξη των εργασιών εντός χρονοδιαγράμματος, καθώς και η ποιότητα υλοποίησης αυτού του απαιτητικού έργου. Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017, ενώ το προσεχές φθινόπωρο αναμένεται η έναρξη της περιόδου δοκιμαστικής λειτουργίας, με στόχο το έργο να λειτουργεί αρχές του επόμενου έτους.

Πρόκειται για ένα έργο πρότυπο, τελευταίας τεχνολογίας, με πολλά οφέλη για το περιβάλλον και τους πολίτες. Είναι ένα υπόδειγμα σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που αποδεικνύει τις την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας μεταξύ των Δημόσιων Αρχών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Επιπλέον, μια πολύ θετική εξέλιξη είναι ότι το έργο ΣΔΙΤ «Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου» αξιολογήθηκε και κρίθηκε από τη EUROSTAT ως OFF Balance της γενικής κυβέρνησης, γεγονός που οφείλεται στη σωστή κατανομή κινδύνων των συμβάσεων και στην ουσιαστική μεταφορά ρίσκου στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου να μην προσμετράται στο χρέος και το έλλειμα της χώρας.

Το έργο υλοποιείται από την Αειφορική Ηπείρου, εταιρεία μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και την Περιφέρεια Ηπείρου και αφορά τη μελέτη, αδειοδότηση, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση, λειτουργία και συντήρηση του έργου για τα επόμενα 25 χρόνια. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 26,5 έτη και περιλαμβάνει 18μηνη κατασκευαστική περίοδο και 25ετή περίοδο λειτουργίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται συνολικά στα 52,6 εκ. ευρώ. Ο βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η διαχείριση Συμβατικών Αποβλήτων με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, απολύτου περιβαλλοντικής προστασίας και με οικονομικά βιώσιμο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η διαχρονική εφαρμογή του σχεδιασμού.

Το έργο θα επεξεργάζεται σε ετήσια βάση 105 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων μέσω της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), θα ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων CO2.

Κατά τη διάρκεια κατασκευής του αναμένεται να δημιουργηθούν συνολικά 200 θέσεις εργασίας, 90 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία του και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών κλπ). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής εμπειρία από αντίστοιχα έργα έχει δείξει ότι η περιοχή όπου εγκαθίστανται τέτοιες μονάδες αναζωογονούνται, από παράλληλες δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, επισκέψεις σχολείων, πανεπιστημίων και φορέων.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *