Ηνωμενο Βασιλειο: Ρευμα για 12 χιλ. νοικοκυρια παραγει… γαλακτοβιομηχανια με νεα μοναδα κομποστοποιησης

Εμπλουτίζονται διαρκώς οι υποδομές πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη, με πρωτοβουλίες προερχόμενες πολλές φορές από τον ιδιωτικό τομέα δείχνοντας τον δρόμο για την υιοθέτηση καλών πρακτικών και σε εγχώριο επίπεδο. Μια νέα μονάδα αναερόβιας χώνευσης (AD), ισχύος 15 MW τέθηκε τις προηγούμενες σε λειτουργία στο Aylesbury της κομητείας του Buckinghamshire.

Πρόκειται για εγκατάσταση που άνοιξε η Olleco, η οποία αποτελεί τον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της ιρλανδικής εταιρείας τροφίμων, ABP Food Group. Η μονάδα θα παράγει αρκετή ενέργεια ώστε να τροφοδοτήσει με ηλεκτρισμό 12.000 νοικοκυριά με την ABP να έχει επενδύσει συνολικά 22 εκατ. λίρες (ή 24,7 εκατ. ευρώ) στην εν λόγω υποδομή.

Η νέα μονάδα είναι χωροθετημένη δίπλα στο γαλακτοκομείο της Arla, γεγονός που θα του επιτρέψει να έχει το πολυπόθητο «μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα», το οποίο αποτελεί σταθερή στόχευση της ΕΕ, στο πλαίσιο της μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικών ρύπων, μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο Robert Behan, Διευθύνων Σύμβουλος της Olleco, δήλωσε σχετικά ότι η νέα εγκατάσταση είναι ένα «παράδειγμα της κυκλικής οικονομίας σε δράση, με πολλούς συνεργάτες της αλυσίδας εφοδιασμού να συνεργάζονται για να επιτύχουν ένα βιώσιμο αποτέλεσμα».

«Αυτή η υπερσύγχρονη εγκατάσταση της Olleco θα μετατρέπει πάνω από 100.000 τόνους αποβλήτων ετησίως σε θερμότητα, ηλεκτρική ενέργεια και βιομεθάνιο για εξαγωγή στο εθνικό δίκτυο αερίου ενώ θα παρέχει και βιολογικό λίπασμα στους προμηθευτές της ABP Food Group και τους αγρότες της Arla», πρόσθεσε ο Behan.

Νωρίτερα, το 2015, η ABP άνοιξε και το πρώτο σφαγείο «μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα» στον κόσμο, στο Ellesmere του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου τα απορρίμματα από τη διαδικασία επεξεργασίας των τροφίμων χρησιμοποιούνται, σε συνδυασμό με το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της μονάδας. Σημειώνεται ότι η Olleco δραστηριοποιείται στη συλλογή τροφίμων και μαγειρικού λαδιού από τον τομέα της εστίασης μετατρέποντας τα απόβλητα σε βιοντίζελ, βιοαέριο και λίπασμα.

πηγή:http://www.ypodomes.com/

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *