ΗΠΕΙΡΟΣ: ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΚΛΙΦΚΗΣ

Τα Ιωάννινα μπορεί να περηφανεύονται για τα ονομαστά Ζαγοροχώρια και την πανέμορφη ιστορική πόλη τους, χτισμένη στις όχθες της Παμβώτιδας, όμως στη νοτιοανατολική άκρη του νομού δίπλα στον Αραχθο, μια μικρή «παρέα» οικισμών περιμένει να σας ξεναγήσει στα καταπληκτικά γεφύρια της, τα μοναστήρια, τις εκκλησιές και τη μαγευτική φύση που τους περιβάλλει

Κατσανοχώρια ονομάζεται το οικιστικό σύνολο που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Αραχθου ποταμού, βόρεια από τα Τζουμέρκα, στα σύνορα με τον Νομό Αρτας. Είναι ένα οικιστικό σύνολο που αποτελείται από 7 χωριά και 4 μικρότερους οικισμούς και λέγεται πως η ονομασία τους οφείλεται σε κάποιον γαιοκτήμονα Κασσιανό που εγκαταστάθηκε στο Ελληνικό και έδωσε το όνομά του στην περιοχή.

assets_LARGE_t_420_45703548

Το Καλέντζι ήταν μέχρι πρότινος η έδρα του δήμου Κατσανοχωρίων και το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό μετά το Ελληνικό. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη πλατεία του που τη διατρέχει ρεματιά και επικοινωνεί με μικρές πεζογέφυρες. Πολύ κοντά στην πλατεία βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου (του 1630) και λίγο ψηλότερα ο ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου (1820), με το Σιακαμπένειο Δημοτικό Σχολείο που πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς το 1943.

Μέσα στο χωριό υπάρχει ένας χωματόδρομος που κατεβαίνει στην περιοχή Κλίφκη του Άραχθου. Ο δρόμος είναι βατός για όλα τα αυτοκίνητα και δεν θα τον δείτε στους χάρτες που κυκλοφορούν. Το τέλος του δρόμου είναι πάνω σε ένα παλιό στριφογυριστό καλντερίμι το οποίο έχει τσιμεντοστρωθεί και διαπλατυνθεί. Προορισμός του δρόμου είναι ένα σπήλαιο, όπου εκβάλλει ένα υπόγειο ποτάμι όπου συμπτωματικά βρίσκεται και η έξοδος του Φαραγγιού Μπασδέκης. Μία μεγάλη τεχνητή δεξαμενή μαζεύει τα νερά του σπηλαίου και του φαραγγιού που σχηματίζουν ένα καταρράκτη 47 μέτρων. Ο καταρράκτης της Κλίφκης είναι αρκετά γνωστός στην περιοχή και αποτελεί αξιοθέατο.
Εκεί λοιπόν είναι η έξοδος μας. Ένα πολύ όμορφο μέρος που διαθέτει και διαμορφωμένο χώρο αναψυχής, καθώς και παγκάκια που έχουν θέα στον Άραχθο.

10576989_892713754076612_278004479689438225_n

Πηγές: http://www.ethnos.gr/,http://www.waterfall-hiking.gr/

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *